22 Σεπ 2012

Ερώτηση για την τύχη του Ταμείου Πυροπλήκτων από την Δημοκρατική Αριστερά




14:09, 07 Σεπ 2010 | tvxsteam
tvxs.gr/node/43396

ΟΙ βουλευτές κ.κ. Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) που ιδρύθηκε για την ανακούφιση των πυρόπληκτων μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007. « Από το ΕΤΑΕΑ έχει μέχρι σήμερα διατεθεί, όπως αναφέρει σχετικά το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μόλις το 35% περίπου από τα 211 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές πολιτών και φορέων υπέρ των πυροπαθών επισημαίνουν οι δυο βουλευτές και ζητούν την εγγύηση του υπουργού για την διάθεση των πόρων του Ταμείου στους πληγέντες.

Αναλυτικότερα, οι βουλευτές στην ερώτησή του αναφέρουν:

"Με τη συμπλήρωση τριών ετών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο, εγείρονται ερωτήματα αφενός, σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και αφετέρου, γύρω από την ίδια τη συνέχιση της λειτουργίας του εξαιτίας της πολύμηνης αδρανοποίησής του την περίοδο που ακολούθησε τις εκλογές του Ταμείου.

Το εν λόγω Ταμείο, ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2007 με σκοπό τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές. Στις 8 Οκτωβρίου 2009, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΤΑΕΑ υπέβαλε στη νέα κυβέρνηση την παραίτησή του και έκτοτε χρειάστηκαν οκτώ μήνες μέχρι να τοποθετηθεί νέος πρόεδρος στο Ταμείο. Η τεράστια αυτή καθυστέρηση συνέβαλε στην υποβάθμιση του ρόλου του ΕΤΑΕΑ και προκάλεσε την παύση των έργων υποστήριξης και αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών.

Από το ΕΤΑΕΑ έχει μέχρι σήμερα διατεθεί, όπως αναφέρει σχετικά το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μόλις το 35% περίπου από τα 211 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές πολιτών και φορέων υπέρ των πυροπαθών. Σε συνδυασμό με την αδρανοποίηση του Ταμείου, αλλά και την έντονη φημολογία ότι το ΕΤΑΕΑ θα καταργηθεί στο πλαίσιο των αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων δημοσίων οργανισμών, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την τύχη των λοιπών πόρων του Ταμείου που ανέρχονται στα 135 εκατομμύρια περίπου.

Με βάση τα προαναφερόμενα, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Εγγυάται ότι οι αδιάθετοι πόροι υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο που βρίσκονται στο ΕΤΑΕΑ θα δοθούν για έργα υποστήριξης και αποκατάστασης των καμένων περιοχών και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Ποιος ο προγραμματισμός του έργου του ΕΝΑΕΑ; Σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης του Ταμείου τι θα συμβεί με τους πόρους, οι οποίοι προέρχονται από δωρεές που προσφέρθηκαν αποκλειστικά για τους πυρόπληκτους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου