19 Ιαν 2008

υποκλοπές vodafone-αυτοκτονία Τσαλικίδη


Στις 10 Μαρτίου 2005, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone/Panafon,Γιώργος Κορωνιάς ζήτησε συνάντηση με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου, προκειμένου να τον ενημερώσει για εξαιρετικής σημασίας ζήτημα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20.00 εκείνης της βραδιάς παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης, κ. Βουλγαράκη", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.
Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο κ. Βουλγαράκης ο οποίος είπε ότι κατά την ενημέρωση, και ενώ ο πρωθυπουργός ήταν απών σε ταξίδι στην Μαδρίτη, ανακοινώθηκε ότι σε έλεγχο ρουτίνας διαπιστώθηκε η ύπαρξη στο δίκτυο της εταιρείας, συστήματος υποκλοπής το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στα υποσυστήματα του λειτουργικού το οποίο διαθέτει η Vodafone στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο ζητήθηκε η διεξαγωγή ελέγχου από τη "μητρική" εταιρεία Ericsson.
Μετά τον έλεγχο που διεξήχθη αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε ένα υποσύστημα συνακρόασης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων το οποίο είχε ενεργοποιηθεί για 100 αριθμούς, ενώ τα τηλέφωνα τα οποία "παρακολουθούσαν" ήταν 14 και ενεργοποιούνταν αμέσως μόλις τα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα δέχονταν κλήση και εξέτρεπαν τις συνομιλίες σε κάποιο "κέντρο" όπου αυτές καταγράφονταν.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε αμέσως και ζήτησε πλήρη διαλεύκανση, είπε ο κ. Βουλγαράκης, προσθέτοντας ότι το λογισμικό απομονώθηκε αμέσως, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην απενεργοποίηση των 14 τηλεφώνων-καταγραφέων.
Εν συνεχεία διαπιστώθηκε ότι τα 14 αυτά τηλέφωνα τα οποία ήταν όλα "καρτοκινητά", δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν όλοι νόμιμοι. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να "μην καταλήξει κάπου".
Η "κυψέλη" που ενεργοποιούσε τα 14 τηλέφωνα εντοπίστηκε στην περιοχή Λυκαβηττού , Πλ. Μαβίλη , Πύργου Αθηνών και Κλινικής "Λευκός Σταυρός" και τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν στο διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 2004.
Ο εντοπισμός προβλήματος συνέβη στις 4 Μαρτίου 2005, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπαληγούρας, προσθέτοντας ότι το εν λόγω λογισμικό ήταν άγνωστο τόσο στην Vodafone, όσο και στην Ericsson και το οποίο εντοπίστηκε τελικά στις 7 Μαρτίου, ενώ η εντολή για αφαίρεσή του από το δίκτυο της εταιρείας στην Ελλάδα, δόθηκε στις 8 Μαρτίου.
Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνησε ότι το σύστημα της παρακολούθησης μπορούσε να είχε τοποθετηθεί είτε στις εγκαταστάσεις της εταιρίας, είτε όμως και απο μακριά με άλλο τρόπο.Οι υπουργοί είπαν ακόμη ότι δεν ζητήθηκε η συνδρομή ξένων υπηρεσιών, αφού από τη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα, οι ελληνικές υπηρεσίες είχαν όλες τις τεχνικές δυνατότητες προκειμένου να κάνουν την έρευνα και να καταλήξουν σε συμπεράσματα.

Διώτης: Αυτοκτόνησε ο Τσαλικίδης
22/06/2006

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάννης Διώτης ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη (9/3/2005) ανακοίνωσε το πόρισμά του στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Λινού, παρουσία και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Δημήτρη Παπαγγελοπουλου.Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας του Διώτη ο θάνατος του Τσαλικίδη οφείλεται σε αυτοκτονία χωρίς τη συμμετοχή ή την πίεση τρίτων προσώπων. Η αυτοκτονία -σύμφωνα με τον κ. Διώτη- συνδέεται αιτιωδώς με το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών. Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, ο Τσαλικίδης στο πλαίσιο των υπαλληλικών του καθηκόντων γνώριζε ότι γίνονταν υποκλοπές. Κατόπιν αυτών απορρίφθηκε το αίτημα (μηνυτήρια αναφορά) του Παναγιώτη Τσαλικίδη, αδελφού του αυτόχειρα για άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία κατά παντός υπευθύνου. Ο κ. Διώτης πρότεινε να συσχετιστεί η δικογραφία της αυτοκτονίας με την έρευνα που διεξάγει για τις τηλεφωνικές υποκλοπές ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ακτύπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου